Abaújvár

Abaújvár

Gönc

Károlyi Gáspár Múzeum és Biblia Kiállítás

 

Bemutatja Gönc neves prédikátorait, iskolamestereit, a gönci iskola diákjait, szellemi értékeikkel együtt és a gönci reformátusság évszázados egyházművészeti kincseit, kiegészítve az egyházmegye és az egyházkerület közösségeinek értékeivel.

 

Külön termet szentel a Bibliának, bemutatva különböző korok, népek és nyelvek bibliáit – természetesen egy eredeti Vizsolyi Bibliát is, hiszen Károlyi Gáspár Gönc városában fordította magyar nyelve azt, melyet ezt követően Vizsolyban nyomtattak ki.

Amadé vár


Az Amadé várrom a Zempléni-hegységben, Gönc külterületén, a Nagy-Amadé hegy sasbérce nyugati oldalán áll, 650 méterrel a tengerszint felett. A rom megközelíthető Gönc városától a piros kereszt turistajelzésen (8 km), illetve Telkibányától a piros turistajelzésen.

 

A várat a 13. század második felében Amadé nádor építtette, aki területeit Göncről igazgatta.

Huszita-ház


A berendezés a XIX. század végi mezővárosi, parasztpolgári életmód tárgyi emlékeit mutatja be, melyet meghatároz a földművelés és a kereskedelem együttes űzése. A pincében szép gótikus ablaktöredékek találhatók, melyek a közeli pálos kolostorból származnak, s itt található a híres "gönci hordó" is.

 

Pálos kolostor


A gönci pálos kolostor romjai Gönc külterületén találhatóak, 320 méterrel a tengerszint felett. A rom megközelíthető Göncről a piros kereszt turistajelzésen (5 km), illetve Telkibányától a piros turistajelzésen.

 

A kolostort a 14. század végén kezdték építeni a pálosok. Kis kolostor lehetett, egy hajóval, egy szentéllyel, toronnyal. Ennek a háromnak főbb falai még ma is állnak.

 

Gönc város honlapja

Vizsoly

Nyomdakiállítás

 

Interaktív bemutató a Biblia fordításának és nyomtatásának történetéről, melynek keretein belül egy rekonstruált nyomdagépen a Biblia első oldala saját kézzel ki is nyomtatható.

 

A szomszédos templomban megtekinthető egy eredeti Vizsolyi Biblia is.

 

 

 

 

 

Vizsolyi Idegenforgalmi és Ifjúsági központ honlapja

Telkibánya

Abaúji Múzeum

 

A gyűjtemény hat teremben mutatja be Telkibánya nemesércbányászatának történetét, Tokaj-Hegyalja ásvány-bányászatát, a híres telkibányai kerámiát, a Zempléni-hegység erdészetét, Magyarország legszebb ásványait és az adományozó Kádár család emlékszobáját.

Kopjafás temető

 

A fejfák az "oszlopos-rovásos" kopjafák csoportjába tartoznak. Díszítései, archaikus évszámjelölései azokra a korokra utalnak, amikor az írásbeliség még nem terjedt el hazánkban

 

A temető messze földön híres kopjafáiról: a fából faragott sírjelek nemcsak míves és méltóságteljes emlékek, de árulkodnak az elhunyt neméről, koráról és családi állapotáról is.

Szent Katalin- Ispotály és Kápolna

 

A Vártemplom közelében, egy házépítés alapásásnál sikerült megtalálni a hajdani bányászvároshoz tartozó ispotálynak és Szent Katalin tiszteletére felszentelt kápolnának a maradványait.

 

Az ásatásokat a Herman Ottó Múzeum végezte, feltárva teljes egészében a templom alapjait és a hozzá tartozó ispotály és temető egy részét és eredeti formában helyre állította a későbbi időben épült kápolnát.

Boldogkő vára

 

A XIII. században már meglévő, gazdag történelmi múlttal rendelkező erődítmény felújított, renovált állapotban tekinthető meg.

 

Belsejében a történelmi tárlatok mellett helyt kapott Közép-Európa legnagyobb makettkiállítása, amely a magyar történelem nagy csatáit jeleníti meg. Várbörtön és középkori vendéglő is várja az ide látogatót.

 

Boldogkő várának honlapja

Füzér

Füzér vára


A Zempléni-hegység északi részén, egy vulkáni sziklaszirten helyezkedik el Füzér vára. A község házai mellett található parkolóig eljuthatunk autóval, majd innen tovább kényelmes sétaút vezet fel a hegynyeregbe.

 

Valószínűsíthető, hogy az Aba nemzetség egyik tagja építtette a várat, első okleveles említése 1264-ből való. Többször királyi birtok volt, majd a Perényi család tulajdonába került. 1526-ban Perényi Péter koronaőr - Szapolyai János koronázása után - a koronát egy évig Füzéren rejtegette.


A váron jelenleg nagyszabású felújítási munkálatok folynak, ezért csak részlegesen látogatható.

 

Füzér honlapja

Várgondnokság


A kiállításokon a modern technika vívmányainak felhasználásával elevenednek meg többek között az itt élők hétköznapjai, a Perényi családhoz fűződő történeti események, a vár kincstári funkciója, valamint építéstörténete.

 

Várgondnokság honlapja

Regéc

Regéc vára


A XIII-XIV. század fordulóján emelte az Aba nemzetség. A történelem folyamán a Szapolyai és a Rákóczi család is birtokolta.


Az idők folyamán elkopott várat Regéc község szívügyeként kezeli. 2003-ban visszaépítették északi bástyáját.

 

Regéc honlapja

Kassa

Szent Erzsébet dóm


Abaújvártól közúton 36 kilométerre fekvő Kassa, Szlovákia második legnagyobb városa.  Legfőbb nevezetessége a Szent Erzsébet dóm pompás épülete, Európa egyik legszebb székesegyháza.

 

Az érett gótikus stílusban épült pompás templom II. Rákóczi Ferenc nyughelye. Az altemplomában a kuruc vezér mellett Zrínyi Ilona és Bercsényi Miklós alussza örök álmát.

Rodostói ház

 

Fontos Rákóczi-emlékhely. Annak a háznak az utánzata, ahol a fejedelem 1720 és 1735 között száműzetésben élt, és halt meg. Rákóczi-múzeumként üzemel.

A Fő utca és annak szökőkútja

 

 

Környékünk további látnivalói kapcsán keresse föl az Aba Turisztikai Egyesület honlapját: